סתיו, סתיו, סתיו...
הקייץ כבר כמעט מאחורינו משאיר אותנו עם ענני אבק, שדות צהובים ושמש מסמאת בבוהקה. לאט לאט מגיע הסתיו, תל יודפת מתכסה בחצבים, הערבים הופכים לקרירים ופה ושם אף חוינו טיפות גשם בודדות. העצים הנשירים, משילים את שארית העלווה המצהיבה מכינים עצמם לקבלת עלים חדשים ורעננים, האדמה החריבה ממתינה לגשמים שירוו אותה ויכסו אותה בצמחיה ירוקה. הסתיו עם הימים המתקצרים ומזג האויר המשתנה, מזמין אותנו להתכנס לתוך עצמנו, להתבונן, לבחון את מעשינו והרגלינו מחדש. אנחנו מתכוננים לסיום השנה הקודמת ומכינים עצמינו לקבלת השנה החדשה ולחגים הקרבים. חגי תשרי הם זמן מצויין לבצע חשבון נפש והטהרות. כמו במנהג התשליך בו אנו משליחים באופן מטאפורי את החטאים מהשנה החולפת, אנחנו מוזמנים להשיל מעלינו חרטות, קבעונות והרגלים ישנים שאינם משרתים אותנו ואפילו כובלים. זוהי הזדמנו אף לבחון את הרגלי התזונה שלנו, לראות מה מתאים לנו ומה מלווה אותנו מתוך כוחו של הרגל ולמעשה כבר אינו משרת אותנו בצורה טובה.בחירה נכונה של מזונות בתקופת הסתיו תוכל לתמוך בתהליכים הפנימיים שאנו עוברים בתקופת ראש השנה ויום כיפור, התכנסות וחשבון הנפש.
על כך ועוד נעסוק במאמר להלן
הסתיו היא עונת מעבר בין הקיץ החם לחורף הקר. עונה קצרה, בה אנו רוצים להתחיל לאגד ולאסוף את האנרגיה המתפזרת של הקיץ לקראת האנרגיה המכנסת של החורף. הכל בטבע מתכווץ ומניע את התמציות פנימה ומטה. עלים ופרות נושרים, זרעים מתייבשים, לשד העץ נכנס לשורשים. גם עבור האדם זהו זמן לארגון מחדש של דפוסי ההתנהגות שהיו נהוגים בעונת הקיץ החמה, דפוסים של התרחבות ופיזור. ניתן לעזור לתהליכים
אלו לקרות בעזרת שימוש נכון בתזונה. נוכל לבחור במזונות עם איכות של כיווץ על מנת לתמוך בתהליכים של התכנסות פנימה. שימוש בטעם החמוץ והמכווץ, יעזור לנו לגרות פעילות זו בגוף ובנפש. מאכלים כמו לחם מחמצת, כרוב כבוש, זיתים, כבושים, כרישה, פולי אזוקי, אומובושי, תה rose hip, ויניגרט, גבינות, יוגורט, לימון, ליים, תפוח חמוץ, שזיפים, אשכולית, רימון, יעודדו פעילות זו לקרות. עם זאת, יש להשתמש בטעם החמוץ והמכווץ במתינות מכיוון שהשפעתם חזקה גם בכמות קטנה. גם שיטות בישול כמו סיר לחץ, אפייה ושימוש בפחות מים ועל אש נמוכה לזמן ארוך, יעזרו בהתכנסות פנימה ובמירכוז. בנוסף נרצה להוסיף את הטעם המר והמלוח, אלה מורידים את האנרגיה למטה ופנימה. ונשתמש בהם יותר ככל שהחורף ילך ויגבר.
בראי האיורוודה, הדושה שנוטה לצאת מאיזון בעונה הזו היא הואטה המורכבת מאלמנט האוויר והחלל ומאופיינת באיכויות של קור, יובש קלילות, תנועתיות. היא תוגבר בעונה זו בה יש מאפיינים דומים. האוויר נהיה קריר ויבש ויש הרבה תנועה.
חוסר האיזון של ואטה יכול לבוא לידי ביטוי ביובש בעור, בדרכי הנשימה ובמערכת העיכול (עצירויות), היובש והקור יכולים להתבטא במפרקים (נוקשות וחריקות), הקלילות והתנועתיות המוגברים יכולים להתבטא בגזים במערכת העיכול ובחוסר שקט, חרדות והפרעות שינה. לטיפוסי ואטה או לאלה הסובלים מהפרעות ואטה מומלץ בעונה זו באופן מיוחד להימנע ממאכלים קרים ויבשים, רצוי שהאוכל יהיה חם מבושל עם איכות נוזלית ושומנית. הקפדה יתרה על ארוחות מסודרות ובשעות קבועות.
על פי הרפואה הסינית המסורתית, האיבר המקושר לעונה הוא הראות והאלמנט הינו המתכת. השינויים בטמפרטורות הרוחות וההבדלים בין היובש ללחות גורמים לריריות של הריאה ושל העור להיות רגישים במיוחד. על מנת לשמור על איברים אלה באיזון, חשוב לתרגל תרגילי נשימה, להתרחק מעישון ובמידת האפשר מאויר מזוהם. בנוסף, מומלץ לשמן את הגוף בשמן שומשום חם. המגע של שמן השומשום על העור מתקשר לחוש המישוש אשר מאזן את הואטה דושה.
המזונות המסורתיים המבשילים בעונה זו מביאים איתם את האיכויות הנדרשות בתקופה הזו, רובם בעלי טעם עפיץ, חמוץ (טעם שעוזר בהתכנסות פנימה), מתוק (טעם מזין ובונה):
הרימון - משקף את סוף הקיץ ותחילת הסתיו, מכווץ,חמוץ מתוק. מגביר יצור כדוריות דם אדומות, טוב למצבי אנמיה. בעל צבע אדום ולבן, מסלק חום מהלב ויכול לעזור בחוסר שקט ובנדודי שינה. מקל על ואטה ופיתה ומשפר עיכול.
תפוח - מתוק עפיץ וחמוץ, בעל אנרגיה קרירה. צבעו אדום ולבן, מאזן בין לחות ויובש. מתאים יותר לטיפוסי פיתה וקאפה עלול להיות מיבש מדי עבור ואטה אלה אם כן בושל ותובל. קליפת התפוח קשה לעיכול ועלולה לגרום לגזים. תפוחים טריים יקלו על עצירות, דימום של חניכיים וריור יתר.
דבש - מתוק ומכווץ. דבש טרי יותר מלחלח, דבש ישן נחשב באיורוודה בעל תכונה של של גירוד שומנים מהרקמות. מחמם את הגוף לקראת החורף.
חבוש - מתוק, חמוץ ומכווץ, חמים. מקל על העיכול.
התזונה בעונה זו בעיקרה צריכה להיות עם הרבה תשומת לב לאיזון בין יובש ללחות. טיפוסים הסובלים יותר מיובש צריכים לחפש את המזונות היותר מלחלחים ואלה הסובלים מלחות צריכים לחפש את המזונות המייבשים יותר. ניתן לשחק עם איכויות אלה גם עם צורות הבישול. אלה הסובלים מיובש ידאגו לבשל עם יותר נוזלים ואלה הזקוקים לייבוש עם מעט נוזלים.
דגנים: אורז מלא לסוגיו מהווה את הדגן המרכזי (לאורז צבע לבן המיוחס לסתיו, מחזק את העיכול ומווסת את הלחות בגוף).
ירקות: כל סוגי הירקות בשוק אך במיוחד הלבנים שבהם: ארטישוק ירושלמי, קולרבי, צנון, צנונית, שורש פטרוזיליה, שורש סלרי, ופרסניפ (גזר לבן).
קטניות: עדשים ושעועית לבנה יבשה.
זרעים ואגוזים: סומסום קלוי וטחון, שמן סומסום, טחינה, שקדים, אגוז מלך, פקאן ומקדמיה. בוטנים צנוברים ופיסטוק חלבי (אלו מומלצים במיוחד במקרי קור ויובש).
אצות: ההיג'יקי.
בשר: בקר ועוף.
פרות: רימון, חבוש ,אפרסמון ,אגס, תפוח ,חרוב ופרות הדר.
שמנים: שמן זית, גהי
תבלינים: סומק, כורכום, מוסקט, מישיה, אג'ואן, קצח (אלה יעודדו כווץ ויעזרו במצבי אלרגיה).
פלפל שחור, פלפל ארוך, פלפל לבן, ווסבי (יעודדו תנועה החוצה ויבוש, יעזרו במקרים של תחילת הצטננות)
אורח חיים
שמירה על שגרה, הקפדה על ארוחות מסודרות בשעות קבועות והקפדה על שינה מוקדמת ויקיצה מוקדמת.
תרגול נשימות או הקדשה ותשומת לב מיוחדת לתהליך הנשימה לפחות פעם ביום.
לבישת בגדים חמים, שמירה על חום הגוף.
מריחת הגוף בשמן שומשום איכותי וחם לפחות פעם בשבוע באופן עצמאי או בטיפול אביהנגה שיינתן ע"י מטפל מוסמך. לאחר שימון הגוף, מומלץ להשתמש במקלחת בקמח חומוס במקום בסבון. קמח החומוס סופח אליו את עודפי השמן בלבד ומאפשר המשך ספיגת השמן הנדרש לתוך רקמות הגוף .טיפול שכזה מונע נוקשות במפרקים ומסייע לגוף להתגונן כנגד מחלות הסתיו.
לא רצוי לבצע פעילות גופנית נמרצת וקשה במיוחד לטיפוסי ואטה. פעילות מתונה כיוגה, צ'י קונג יכולה להועיל.
ישנה זיקה בין המזון אותו אנו צורכים, האיכויות אותן הוא מביא והתהליכם הגופניים, הנפשיים והרוחניים שמשפיעים עלינו. בחירה נכונה של מזונות יכולה לשפר, לתמוך ולעודד תהליכים פנימיים שאנו מעוניינים לחזק. בעונת הסתיו המביאה איתה כיוון של התכנסות, נשאף לבחור מזונות אשר יעודדו את הכיוון הזה. לא מקרי הוא שמזונות שמבשילים בעונה זו יעודדו תהליכים אילו.
שתהיה לכולנו שנה טובה