פראניאמה
"כל עוד יש נשימה בגופנו, יש חיים. כאשר הנשימה עוזבת את גופינו, כך גם החיים. לכן וסת, הסדר את הנשימה"
(האטה יוגה פרדיפיקה, פרק 2 סוטרה 3)
בזמן נשימה רגילה אדם ממוצע, שואף, כחצי ליטר של אוויר לתוך ריאותיו, בשאיפה עמוקה לקיחת האוויר גדולה פי 6 ומגיעה לכשלושה ליטרים. קיבולת השאיפה היא בהתאם לקונסטיטוציה של האדם. תרגול הפראנאימה מעלה את קיבולת הריאות ומאפשר לריאות להשיג אוורור אופטימלי.
תרגול נשימות יוגי נקרא פראניאמה. המונח מורכב משתי מילים בסנסקריט: פראנה ואיאמה. פראנה היא אנרגיה המחלחלת לכל החיים. זוהי הנשימה עצמה וגם אנרגית החיים המאפשרת את הנשימה. איאמה פרושה הארכה, התרחבות, התפשטות. פראנאיאמה , אם כך, הינה הארכה, האטה או שליטה בנשימה. שליטה זו מתבצעת בכל תפקודי הנשימה, בשאיפה, בנשיפה וביכולת להחזיק את הנשימה. מכיוון שפראנה היא אנרגיה, כוח החיים, פארנאימה הינה התרחבות והתפשטות של כל האנרגיה והחיוניות . הפראנה בגוף האדם היא חלק מהנשימה הקוסמית של הרוח האוניברסלית. באמצעות תרגול הפראניאמה נעשה נסיון ליצור הרמוניה בין הנשימה האינדבידואלית לבין הנשימה הקוסמית.
טכניקות הנשימה היוגית מתבססות על ארבעה מצבים: שאיפה, החזקת הנשימה לאחר השאיפה, נשיפה, החזקת הנשימה לאחר הנשיפה. השאיפה צריכה להיות ארוכה, עדינה, עמוקה , ריטמית ואחידה. הרכיבים האנרגתיים הנמצאים באטמוספרה, מחלחלים לתוך התאים בריאות ומחדשים את החיות. ע"י החזקת הנשימה האנרגיה נספגת במלואה ומופצת לשאר מערכות הגוף דרך מחזור הדם. השחרור האיטי בנשיפה, לוקח איתו את הרעלים שהצטברו בגוף ומוציא אותם החוצה. החזקת הנשימה לאחר הנשיפה, גורמת למתחים להיטהר ולהתנקז החוצה. המינד הופך להיות שקט ושליו.
תרגול הנשימה עוזר בניקוי של הנאדים ( ערוצים אנרגטים),ישנם אלפי נאדים בגוף, רובם מתחילים מאזור הלב והטבור. פראנאיאמה מחזיקה את הנאדים במצב בריאותי טוב, ומונעת את התנוונותם. בכך מביאה לשינויים במצב המנטלי של המתרגל. הנשימה מתחילה מבסיס הסרעפת משני צידי הגוף ליד חגורת האגן, שרירי בית החזה ושרירי הצואר רפויים ובכך עוזרים בהרפית שרירי הפנים. כששרירי הפנים רפויים, הם מרפים את האחיזה שלהם על אברי החישה (עיניים, אוזניים, אף,לשון והעור), ומורידים את המתח מהמוח. כאשר המתח יורד, המתרגל משיג יכולת ריכוז, קור רוח, שלווה, רוגע ושקט.
יוגים עתיקים חשבו שאורך נשימתו וקצב ליבו של אדם יכולים לקבוע את אורך חייו. בנוסף הם העבירו לנו תורות חשובות על הקשרים הפנימיים שבין הגוף, הנשימה והנשמה. דופק מוגבר, יתר לחץ דם ומתח כרוני הינם רק חלק קטן מהבעיות שאנו סובלים מהם בשל המתחים הקיימים בעולם המודרני. באמצעות שליטה והאטה של הנשימה אנו שולטים ומייצבים את הנפש. אנו יכולים גם לצמצם מתחים ולייצב את הדופק ולחץ הדם. פראנאימה מטפחת גוף חסון שומרת על ריאות בריאות ועל גוף חופשי מרעלים. פראנאימה מושכת אותנו פנימה, הרחק מארועי היום יום ועוזרת לנו להתחבר מחדש לשמימיות, גם בתוך עצמנו וגם מעבר.
"כאשר הנשימה משוטטת, המוח אינו יציב, כאשר הנשימה יציבה, כך גם המוח יציב ורגוע"
(האטה יוגה פרדיפיקה)