top of page

הנחיות לאורח חיים ותזונה בקיץ ע"פ האיורוודה

 

"התזונה של האדם מובילה לשיפור בכוח ובמראה רק אם הוא ינהג בהתאם לעונות השנה." צאראקה, סוטרה סטאנה,פרק 6, 3".

 

גם עונות השנה מתאפיינות במחזוריות של ואטה, פיטה וקאפה. השמירה על בריאות תקינה במשך כל 4 העונות, תובעת מאיתנו לחיות בהרמוניה עם מחזוריות זו. עלינו להתאים עצמנו לשינויים החלים בסביבה החיצונית דרך המזון שאנו בוחרים לאכול ואופן בישולו. כמו גם הסוג והמינון של הפעילות הגופנית שאנו עושים, הבגדים שאנו לובשים, שעות השינה וכו'.

 

 

בקיץ קרני השמש החזקות, יורדות מטה ומאדות את הלחות שהצטברה באדמה ויוצרות שפע של חום ויובש. שתי הדושות הנוטות לצאת מאיזון בעונה זו הם הפיטה והואטה. הפיתה תצא מאיזון עקב החום והחדות המאפינות את הקיץ והואטה תצא מאיזון עקב היובש והתנועה המלווים את הקיץ. היובש יתבטא יותר באזורי ההרים ובמחצית הראשונה של הקיץ. במחצית השניה של הקיץ הדגש יהיה על החום הדומיננטי ופחות על היובש. 

למרות שהפיתה מאופיינת באש עיכול חזקה, חום הקיץ יזיק לאש העיכול שלה. ע"פ צאראקה : " כפי שמים חמים מחסלים את  האש, כך הפיתה תדכא את אש העיכול במזג אוויר חם". ובאמת ניתן לראות שבקיץ הרבה פעמים התיאבון פוחת, יש יותר נטייה לשלשולים ויש רצון לאכול פחות ואוכל יותר קל. מאכלים קרים כמו גלידות, ארטיקים, שתיה קרה, סלטים קרים, אבטיח קר פוגעים באש העיכול ומחלישים אותה. צינון הגוף יעשה ע"י שימוש במאכלים עם איכות קרירה ולא בשימוש קיצוני מדי של מאכלים קרים מאוד.

שימוש במזגנים מגביר את איכות היובש והקור, המעברים הקיצוניים מהקור של המזגן אל טמפ' החוץ מקשה על הגוף להסתגל אל החום ומגבירה עוד יותר את הואטה.

הפיתה בקיץ עלולה לגרום לגלי חום, תשישות, כעס, עצבנות, אקנה, שלשולים צרבות ועוד.

טיפוסי הואטה עלולים לסבול מיובש בגוף, במפרקים, במערכת העיכול (גזים ועצירויות), חוסר שקט, הפרעות שינה ועוד.

על מנת לאזן את הדושות הנ"ל ולעבור את הקיץ בצורה הטובה ביותר, להלן מספר הצעות :

תזונה:

באופן כללי כדאי לשמור על תזונה קלילה, בעלת איכות קרירה ולחה (בעיקר באזורי ההרים). רצוי לאכול כמויות קטנות יותר כדי לא להכביד על מערכת העיכול. הדגש על ירקות המספקים לחות אשר מבושלים בבישול קצר (הקפצה, סגנון אוחיטשי, אידוי), דגנים קרירים ולחים, שימוש מועט יותר בקיטניות בגלל האיכות המייבשת שלהם. פרות במתינות בגלל כמות הסוכר הגבוהה. כדאי להמעיט במוצרים מהחי, מאכלים מלוחים, חריפים וחמים. יש להמעיט ככל האפשר בצריכת אלכוהול, אם בכל זאת, אז עדיף בירה או לדלל את האלכוהול עם מים. רצוי להקפיד על שתיה מספקת לאורך היום, חליטות צמחים עם איכות לחה וקרירה יועילו מאוד.

אז מה נאכל בכל זאת?

דגנים: אורז בסמטי, חיטה, אמרנט, קינואה, טפיוקה, קוואקר, תירס, אטריות למיניהם.

קטניות: מאש, עדשים אדומים, שעועית שחורה, חומוס, טופו.

ירקות: ירוקים למיניהם עדיפות על חסה, תרד, מנגולד, רגילת הגינה, קישואים, מלפפון, במיה, בזיליקום, כוסברה, אספרגוס.

פרות: אבטיח, מלון, תות, משמש, דובדבנים, קוקוס, ענבים.

מוצרים מהחי: עוף ודגים.

מוצרי חלב: חלב, גבינות רכות, טקרה.

תבלינים: זרעי כוסברה, שומר, מלח הימליה, זעפרן, בזיליקום, הל, מנטה, נענע, עלי קארי, מי ורדים.

שמנים: גהי, שמן קוקוס

זרעים: שקדים קלופים, קוקוס.

חליטות תה: ליקוריש (לא לבעלי לחץ דם גבוהה), שומר, קמומיל, יסמין, ורדים, מליסה.

צמחי מרפא ע"פ הנחית מטפל: אלוורה, שטאורי (asparagus ressemussus ), ברהמי (bacupa monniera).

 

אורח חיים:

מומלץ להפחית פעילות גופנית מאומצת. אם אתם רגילים לצאת לריצות או לפעילות אירובית מאומצת אחרת, עשו זאת השכם בבוקר בשעות הפחות חמות ביום.

תרגול היוגה בעונה זו יהיה תרגול קליל ורך יותר, עם מנוחה בין התנוחות, דגש על תנוחות מכנסות (כפיפות לפנים), תנוחות משקמות המחזירות אנרגיה לגוף כדוגמת סופטה באדהקונהאסאנה, ברכת הירח, ומדיטציה שקטה. בנוסף תנוחות אשר יאזנו את הפיתה הם אלה אשר עושות מניפולציה על אזור הטבור אזור המעי הדק שם שוכנת הפיתה. תנוחות כמו דג (מאציהאסנה), גמל (אוסטרה אסנה), סירה (דנוראסנה), קוברה (בוג'נגאסנה), פיתולים.

הנשימה המומלצת לימים החמים היא נשימת שיטאלי. (ראו הנחיה למטה).

רצוי ללבוש בגדים מכותנה או משי, הם מצננים, קלילים ומאפשרים לגוף לנשום. מומלץ ללבוש בגדים מתאימים אך רופפים המאפשרים לאוויר לעבור דרכם ולצנן את הגוף.

הצבעים המתאימים ביותר לעונת הקיץ הם לבן, אפור, כחול, סגול וירוק.

בלילות הקיץ אפשר ללכת לישון מעט מאוחר יותר. לפני השינה ניתן למרוח שמן קוקוס על כפות הרגליים והקרקפת לצינון הגוף. מומלץ לישון על צד ימין.

מכיוון שעונת הקיץ מאופיינת ברמת אנרגיה נמוכה ניתן לנוח בשעות הצהריים.

מריחת שמן שקדים, שמן שומשום או שמן קוקוס על הגוף יכולה להועיל כאשר יש יובש בגוף או ברקמות. ניתן להוסיף שמנים אתרים מומלצים לימי הקיץ : סנדלווד, יסמין, ורדים.

 

שיטאלי פראנאימה - נשימה מצננת

שבו בישיבה נוחה, שימרו את הגב ארוך ויציב ואת הראש ישר. גלגלו את הלשון לצורת גליל, הבליטו את הלשון המגולגלת מחוץ לשפתיים (ראו תמונה). קחו שאיפה איטית וארוכה דרך הלשון המגולגלת, בסוף השאיפה, יש לבלוע את הרוק ואז לנשוף רגיל דרך האף, תוך שמירת פה סגור והרכנת הראש. ניתן לבצע מספר פעמים. האוויר החודר לפה מצנן את הרוק, הלשון והקרומיות של הפה. צורת נשימה זו יעילה להרגעת הפיתה. היא מורידה את הטמפרטורה בפה, מקררת את הרוק, מסייעת להרווית צימאון. היא מפעילה את הכבד והטחול ומשפרת את העיכול הספיגה וההטמעה.

השיטאלי יעילה נגד יתר לחץ דם, צריבה בגרון בלשון ובעיניים. היא מצננת את כל הגוף.

אם אין אפשרות מסיבה כלשהיא לגלגל את הלשון לגליל, ניתן להניח את הלשון על קצה השיניים הקידמיות ולשאוף דרך השיניים.

לאנשים הסובלים ממחלות לב לא מומלץ לבצע נשימה זו.

 

 

לסיכום, ניתן לראות שבעזרת הבנה של האיכויות השולטות בקיץ והחיבור לעצמנו ולאיכויות הדומיננטיות בגופינו, בעזרת תזונה ואורח חיים מותאמים, ניתן לעבור בבטחה ובקלות יחסית, את הקיץ הישראלי החם והמכביד.

 

 

סדנת בישול קיצית ברוח האיורוודה. 

 

 

 

 

bottom of page