top of page

אסנות - תנוחות היוגה

 

מהן האסאנות?

אסנות הן הבסיס של תרגול היוגה. פרוש המילה אסאנה בשפה הסנסקריט הינה "להשאר", " להיות" במצב מסוים. האסאנות אינן תרגילי התעמלות בלבד, הן תנוחות. הן התפתחו במשך מאות שנים כך שהן מאמנות כל שריר, עצב ובלוטה בגוף. הן יוצרות גוף נאה, חזק וגמיש מבלי להיות בעל שרירים ומרחיקות מהגוף מחלות. הן מפחיתות את העייפות ומרגיעות את העצבים. ובעיקר מאמנות וממשמעות את המיינד. תנוחה יציבה ומהנה יוצרת איזון מנטלי ומונעת הפכפכנות של המיינד.

ישנם שלושה שלבים בחיפוש, דרך תרגול האסאנות ביוגה. השלב הראשון הינו תרגול האסאנות לתועלת בריאותית, שמירה על הכושר או שמירה על גמישות הגוף. דרך זו הינה לגיטימית לשם התחלה אבל אינה הסוף. השלב השני, מביא יציבות לאינטיליגנציה  ומשקיט את המיינד והשלב השלישי העמוק ביותר מביא נדיבות לרוח. היכן מסתיים הגוף ומתחיל המיינד? היכן מסתיים המיינד ומתחילה הרוח? אין דרך לחלק אותם מכיוון שהם קשורים קשר הדדי והם אינם אלא היבטים שונים של אותה מודעות אלוהית המפעפעת בכול.

תנוחות שיווי משקל

תנוחות שיווי המשקל מחזקות את הזרועות והרגליים, משפרות את היכולת להתאזן ולהתייצב ומעניקות חופש לנשימה. פעולת נשיאת המשקל מסיעת בחיזוק העצמות ברגליים בזרועות ובעמוד השדרה. ברמה עמוקה יותר, תנוחות אלה מלמדות אותנו שגוף מאוזן מביא יציבות למיינד. היכולת להישאר מאוזן ויציב בתנוחה נותנת לנו את האפשרות להיות במודעות רבה יותר בחיי היום יום.

 

תנוחות עמידה

תנוחות העמידה מחברות אותנו אל הקרקע עליה אנו הולכים ולאדמה התומכת בנו. הן מעניקות לנו את הבסיס לבניית התרגול ומשלבות שיווי משקל, כוח וגמישות הדרושות לנו לתפקוד בחיי היום יום. השתרשות כפות הרגליים ביציבות על הקרקע, מאפשרת לנו צמיחה ויכולת להתמודד עם האתגרים המזדמנים לנו בחיי היום יום. מבחינה פיזית תנוחות העמידה בונות עצמות חזקות ובריאות, מסלקות נוקשות מהמפרקים ומעמוד השדרה ומחזקות את טונוס השרירים. הן משפרות את מחזור הדם, עוזרות לשמור על תפקוד בריא של מערכת העיכול ועוזרות לפתח חוסן. ובנוסף מלמדות אותנו סדר.

 

תנוחות כפיפה לאחור

תנוחות כפיפה לאחור מגרות את מערכת העצבים המרכזית וממריצות את כל הגוף. משככות כאבי ראש מורידות לחץ דם ומעניקות כוח במצבים של מערכת עצבים מותשת. הם מייצבות את בלוטת האדרנל, כבד, כליות ולבלב. מבחינה אנרגטית כפיפות לאחור יוצרות מרווח לנשימה המאפשר לה לנוע ביתר חופשיות וליצור מודעות קלילה. תנוחות של כפיפה לאחור מאפשרות לנו לפתוח את הלב בצורה נרחבת לכל מה שיש ליקום להועיד לנו, תוך כדי שמירה על החיבור החזק לקרקע .

תנוחות ישיבה

תנוחות ישיבה מאריכות את עמוד השדרה, מרככות נוקשות בברכיים ובקרסוליים ומשחררות ירכיים ומפשעות. מביאות לגוף את הגמישות הדרושה לישיבה שקטה למדיטציה ולנשימות. ברמה העמוקה יותר הן משקיטות את התודעה ועוזרות בשליטה על החושים, המובילה אותנו למודעות רוחנית. היכולת לשבת במדיטציה עם גוף יציב תודעה שקטה ולב פתוח. הגוף התחתון מחובר לאדמה הגוף העליון חופשי להתרחבות ושחרור כלפי מעלה.

תנוחות הפוכות

תנוחות הפוכות מלמדות אותנו להישאר בפוקוס גם כאשר "עולמנו מתהפך עלינו". הם עוזרות לסירקולציה מאפשרות לדם הרווי בחמצן לזרום ביתר חופשיות ומביאות איזון למערכת האנדוקרינולוגית.  באמצעות תרגול של תנוחות הפוכות הדם זורם סביב הבלוטות העיקריות בראש ובצוואר ומשקה אותם בחומרי הזנה. שינויים אלה במחזור הדם עוזרים לוויסות האיזון ההורמונלי באמצעות העברה יעילה יותר של "מסרים" הורמונאליים בגוף. תנוחות הפוכות מנקות את המיינד מחזירות לגוף אנרגיה ומאפשרות לחושים להיות יציבים ומאוזנים.

תנוחות בשכיבה

תנוחות בשכיבה מאפשרות לגוף לנוע בשלווה דרך מלא טווח התנועה שלו בבטחה ובתמיכה מלאה של האדמה. התנוחות בשכיבה מזינות ובעלות עוצמה, בין היתר מכיוון שניתן להחזיק בהן זמן ארוך יותר מכל תנוחה אחרת, מאחר והגוף נתמך. הן מצננות מוח סוער, מורידות לחץ דם, מאפסות את מערכת העצבים ומאפשרות למערכת החיסונית ולמערכת האנדוקרינית לתפקד בצורה יעילה יותר. תנוחת ההרפיה התנוחה האולטימטיבית מבין תנוחות השכיבה, מאפשרת לחוות יציבות אמיתית, התמזגות מלאה עם הגוף המיינד והרוח.

"כאשר החושים רגועים, כאשר המיינד נמצא במנוחה, כאשר האינטלקט לא נע, אזי, אומרים החכמים, מגיע האדם לרמה הנעלה ביותר. שליטה יציבה זו בחושים ובמיינד הוגדרה כיוגה. מי שמשיג זאת אינו חי באשליות."  

 

מתוך הקאטואופנישאד.

bottom of page